dec 042012
 

 

A legutóbbi alkalommal, mikor nyomot hagytam digitálisan, még kellemes ősz volt. Most leginkább zord tél van. Mentem ma a MindenFutás Egyetemére, és szakadt a hó. Hazafelé meg olvadt, így tiszta latyak volt minden, de legalább biztosan nem volt mínuszban a hőmérséklet. Mondjuk akkor meg csúszott volna… Szóval sehogy sem jó ez, na 🙂

A lényeg, hogy futni kell, mert futni jó. Futottam is a múlt héten négyszer is, meg tegnap is. Is. Kedden 11 km-t mentem 140-150 közötti pulzussal, 6:35-ös átlaggal, ez nagyon jólesett. Szerdán sajnos csak úszni volt időm reggel a Vitukiban, este sokáig bent kellett maradnom dolgozni. Csütörtökön ezzel szemben szintén nem futottam, mert céges bulizás volt. Remek kis kocsmatúrán vettem részt, végigkóstoltunk jópár kézműves sört, és a végére még jutott egy kis bor is. Azt hiszem a bor nem kellett volna, a hazaút már sajnos örökre a feledés homályába vész. A legjobban egy búzasör ízlett, amit azt hiszem a Pirítós nevű helyen ittunk, sajnos a nevére nem emlékszem. Pénteken szerencsére szabadságon voltam, így aludhattam ameddig akartam. Igazából reggel ötig akartam, mert mentem volna kettlebel edzésre, de valaki gondolom kikapcsolta a telefonom ébresztőjét, amikor megszólalt, mert nekem nincs meg, hogy szólt volna. 🙂

Nade ugye azért futni voltam. Este, mikor megérkeztem Rácalmásra még pont volt egy órácskám mielőtt elkezdődött volna a szokásos péntek esti sörözés. Ezt kihasználva száguldottam egy 10 km-t 6:45-ös átlag ezrekkel és 147-es átlag pulzussal. Valahogy így.

Szombaton egy jó hosszú, de legalább nagyon lassú tempójú futással untattam magam. Mondjuk a gyomrom gondoskodott róla, hogy azért ne aludjak el közben, szerintem a sok különféle sör bosszulta meg magát. Ennek megfelelően csodálatosan lassú tempóban, végig a max pulzus közelében abszolváltam a valamivel több, mint 19 km-t.

Vasárnap reggelre leesett az idei első hó Rácalmáson, és, ha már így esett, akkor – meg mivel dolgom is lett délelőttre – a tervezett hosszú futást egy rövid 10 km-re cseréltem. Cserébe végigfutottam az egész falun, és gyönyörködtem a frissen esett hóban. Jól is tettem, mert kb. két óra múlva már nem volt mit nézni, elolvadt mind. De futottam hóban! És még jól is esett.

Igen, jólesett, nem fáztam egyik futás alkalmával sem, pedig vasárnap amikor elindultam 0 fok körül volt a hőmérséklet. És csak három réteg volt rajtam felül: az aláöltözet (Követelem, hogy öntsék aranyba, aki kitalálta, mert ennél szuperebb anyag a hideg időben a test melegen tartására szerintem nem létezik. Ahogy elkezd a test hőt termelni a mozgás következtében, azonnal elkezd fűteni a cucc, de úgy, hogy az összes izzadságot kivezeti magából. Szóval nem lesz az ember gyereke átázott, hanem száraz és meleg. Szavakkal kifejezhetetlen mennyire nagyszerű.), azon egy hosszú ujjú futófelső, amit egy polár futófelső takar be. Ők így tökéletes időjárást biztosítanak mozgás közben. Alul pedig egyetlen téli futónadrág tökéletesen elég a komforthoz. Pedig fázós vagyok, nagyon.

Mindezt csak azért írtam le, mert tegnap este nagyon fújt a szél, amikor eldöntöttem, hogy menni kellene futni. Igazából, amíg kint voltam a szabadban, addig folyamatosan győzködtem magamat, hogy nem kell menni. Aztán, amikor hazaértem, és már jó idő lett a lakásban, akkor megváltozott a véleményem. Szóval elindultam a fenti összeállításban, természetesen sapka és kesztyű is kell már ilyenkor.És itt jegyeznám, meg halkan, hogy a mindenféle szélvédelemmel, meg melegítéssel, meg ki tudja még mivel ellátott futókesztyű(!), finoman fogalmazva is elbukott a szélben. Sehol sem fáztam (az egyetlen, viszonylag vékony futónadrág is tökéletesen melegen tartott), de a kezem teljesen átfagyott már az első kilométereken, és nem is olvadt ki kb a hetedik ezer méterig. Nagyon csalódtam a kézmelegítőben, mert még rá is van írva, hogy “wind stop”, de ennek a tulajdonságának nem mutatta semmi jelét tegnap.

Szerintem egyébként a pulzusmérőm is megbolondult, mivel egy ideig folyamatosan 160-at mutatott, majd egy idő után átállt 130-ra, és onnan csak pár kilométerrel arrébb ment fel 140-re. Szerintem ennél magasabb tartományban futottam, de így az átlag 133-ra jött ki.

Mint említtem voltam ma a MindenFutás Egyetemén, ahol Lőrincz Olivérrel is volt egy beszélgetés, aki megerősített abban, hogy a pulzus kontrollos futás jó (jó, hogy jó, Lubics Szilviát is Ő készíti fel a versenyekre), szóval nyomom tovább.

Ja, a cím. Mióta vezetem a kalória bevitelt/égetést/sportot a kaloriabazis.hu-n, kicsit elkezdtem figyelni jobban arra, hogy mennyit is eszek. Így most a hétköznapi két zacskó napraforgóból csak egy maradt, és egyelőre egy alma. Esténként meg valamilyen zöldség és/vagy gyümölcs. Tegnap és ma éppen kelbimbó főzve. Szerintem nem volt rossz.

Holnap reggel uszoda a mínuszokban, már alig várom.